با عرض سلام ادب و احترام خدمت بازدیدکنندگان محترم وبسایت پارس شیمی. امروز قصد داریم تا یکی از محصولات خود را به نام تولوئن را برای شما عزیزان شرح دهیم. همان طور که میدانید پارس شیمی ، محصولات دیگری همچون استون و دی اتیل اتر را نیز تولید میکند که شما عزیزان برای دریافت این محصولات کافیست با کارشناسان شرکت تماس حاصل نمایید. کارشناسان ما آماده پاسخ گویی به سوالات شما عزیزان هستند. برای ارتباط با کارشناسان ما کافیست وارد صفحه تماس با ما شوید.
تولوئن
تولوئن مایعی بی رنگ با بویی شبیه به تینر است که به طور گسترده به عنوان ماده اولیه صنعتی و حلال در برخی از انواع رنگ ها، لاستیک ، جوهر چاپ ، چسب ، سیمان و لاک مورد استفاده قرار می گیرد. همچنین این مایع جهت تولید بنزن ، به بنزین اضافه میشود. نام های دیگر آن فنیل متان و متیل بنزن میباشد.
فرمول شیمیایی تولوئن C6H5CH3 میباشد که همانطور که از ساختار آن مشخص است این ترکیب تنها از هیدروژن و کربن تشکیل شده است لذا جزء ترکیبات هیدروکربنی است. علاوه بر این، این مایع به دلیل داشتن حلقه ی بنزنی در ساختار خود نوعی ترکیب آروماتیک محسوب میشود. این مایع به صورت طبیعی در روغن خام یافت می گردد.
کاربرد تولوئن
کاربرد اصلی تولوئن ،تولید بنزن، فوم های پلی اورتان و سایر حلال هاست. همچنین از کاربردهای مفید و مهم این مایع تقویت کننده عدد اکتان در سوخت هایی همچون بنزین است. محصولات مصرفی تولید شده از این مایع شامل آئروسل های خانگی ، چسب ، رقیق کننده های رنگ ، لاک ها، رنگ ها ، مهارکننده های زنگ زدگی ، مواد تمیز کننده و ضد عفونی کننده بر پایه حلال می باشد. از دیگر کاربرد های متیل بنزن میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- داروسازی به ویژه داروی استنشاقی برای از بین بردن سموم
- محصولات لاستیکی و پلاستیکی
- مورد استفاده در بنزین هواپیما
- مورد استفاده در وسایل آرایشی و بهداشتی
- مورد استفاده در مواد منفجره مثل TNT
- مورد استفاده در تولید شیشه نوشابه
از موارد مصرف آزمایشگاهی تولوئن میتوان از بین برنده کوکائین از برگ های کوکا در تولید نوشابه کوکاکولا و شکستن گلبول های قرمز خون به منظور استخراج هموگلوبین در آزمایشات بیوشیمی و همچنین از موارد مصرف غیر صنعتی آن میتوان به محصولات پاک کننده و مراقبتی مبلمان ، ساخت محصولات حفاظتی اتومبیل ، منسوجات و محصولات چرمی ، مواد پتروشیمیایی، پارچه و ساخت و تولید محصولات حفاظت شخصی اشاره نمود.
پارس شیمی این محصول را با 99.7 درصد و با کیفیتی مشابه کیفیت Merck تولید میکند. برای سفارش این محصول هم اکنون میتوانید با کارشناسان ما تماس حاصل نمایید.
فرایند تولید تولوئن
تولوئن معمولا از طریق واکنش هیدودالکلیلاسیون صنعتی بین بنزن و متانول تولید می شود. همچنین در مواردی از واکنش بین بنزن و متیل کلراید در حضور اسید لوییس مانند آلومینیوم کلراید در شرایط آزمایشگاهی نیز متیل بنزن تولید می گردد.
C6H5CH3 + H2 → C6H6 + CH4
روش تولید فنیل متان به این صورت است که در داخل یک لوله آزمایشگاهی مقاوم مقدار ۲ میلی لیتر بنزن را به همراه چند قطره از یدید متیل و 0.4 گرم آلومینیوم کلراید پودری شکل را اضافه میکنیم. در ادامه با استفاده از یک کاغذ تورنسل مرطوب شده در بالای لوله ی آزمایش، محلول را در لوله به آرامی حرارت میدهیم. این مرحله را تا زمانی انجام میدهیم که کاغذ تورنسل از رنگ آبی به رنگ قرمز تبدیل شود و تولوئن مورد نظر بدست می آید.
نکات ایمنی در هنگام استفاده از متیل بنزن
- از ایجاد بخار، غبار و استفاده از اسپری خودداری شود.
- از ابزار های بدون جرقه در محیط کار استفاده شود.
- از رها کردن مایع در محیط خودداری شود.
- درب ظرف این مایع را به خوبی محکم کرده و در مکان مطمئن نگهداری کنید.
- درهنگام استفاده از تولوئن حتما از دستکش و لباس محافظ استفاده کنید.
- حتما در محیط کار از وسایل تهویه استفاده کنید و در صورت نبودن تهویه استفاده از مایع را در فضای باز منتقل کنید.
خطرات تولوئن
خطرات کار با تولوئن در محیط و سمی بودن این مایع در طی سالیان گذشته تا به امروز مورد مطالعه قرار گرفته است. استنشاق مکرر این مایع میتواند منجر به سردرد ، سرگیجه، تهوع، کاهش حافظه، از دست دادن اشتها، کاهش شنوایی، کوررنگی و حالت مستی و سرخوشی شود. همچنین استنشاق مکرر به صورت تولانی مدت باعث مرگ نیز می شود. اما میتوان گفت که سمیت این ترکیب از بنزن کمتر است و به طور گسترده به عنوان جایگزین حلالهای آروماتیک مورد استفاده قرار میگیرد.
نتیجه
تولوئن ترکیبی بی رنگ با بویی شبیه به تینر است که در تولید برخی از رنگ ها ، لاستیک ، جوهر چاپ ، چسب ، سیمان و لاک به عنوان ماده صنعتی و حلال کاربرد دارد. فرمول شیمیایی آن C6H5CH3 می باشد که تنها از هیدروژن و کربن تشکیل شده است. همچنین این مایع این مایع به دلیل داشتن حلقه ی بنزن در ساختار خود نوعی ترکیب آروماتیک محسوب میشود.
از کاربرد های تولوئن میتوان به استفاده در تولید بنزن، فوم های پلی اورتان ، سایر حلال ها، چسب ، رقیق کننده های رنگ ، لاک ها، رنگ ها ، مهارکننده های زنگ زدگی ، مواد تمیز کننده و ضد عفونی کننده بر پایه حلال اشاره کرد. همچنین این ترکیب در صنایع مختلفی همچون داروسازی و تولیدات اسلحه نیز کاربرد دارد.
فرآیند تولید تولوئن از طریق واکنش هیدودالکلیلاسیون صنعتی بین بنزن و متانول انجام می شود. همچنین از واکنش بین بنزن و متیل کلراید به همراه کاتالیزور اسید لوییس مانند آلومینیوم کلراید نیز میتوان تولوئن را تولید کرد. از نکات ایمنی در مقابله با تولوئن میتوان گفت که در هنگام کار با این ترکیب حتما در محیط کار از وسایل تهویه هوا استفاده کنید ، از ابزارهای بدون جرقه در محیط کار استفاده کنید و از اسپری کردن این مایع خودداری شود.
همچنین از خطرات این ترکیب میتوان گفت که استنشاق مکرر آن میتواند منجر به سردرد ، سرگیجه، تهوع، کاهش حافظه، از دست دادن اشتها، کاهش شنوایی، کوررنگی و حالت مستی و سرخوشی شود. و در مواردی استنشاق مکرر آن به صورت تولانی مدت باعث مرگ نیز می شود. در پایان این مقاله شما را به تماشای ویدئو واکنش شیمیایی کریستاله شدن گوگرد با تولوئن دعوت می کنیم.
برای خرید این محصول و یا سایر محصولهای پارس شیمی ، مثل متانول و فرمالدئید هم اکنون میتوانید در بخش نظرات سایت و یا شماره های تماس ، سفارش خود را ثبت کنید. همچنین اگر نیاز به مشاوره رایگان دارید هم اینک میتوانید با کارشناسان ما تماس بگیرید و از مشاوره رایگان شرکت بهره مند شوید.