با عرض سلام ادب و احترام خدمت بازدیدکنندگان محترم وبسایت پارس شیمی. امروز قصد داریم تا درباره پروپیلن کربنات توضیح دهیم. همان طور که میدانید پارس شیمی ، محصولاتی همچون دی اتیل اتر و فرمالدئید را تولید میکند که شما عزیزان برای دریافت این محصولات کافیست با کارشناسان شرکت تماس حاصل نمایید. کارشناسان ما آماده پاسخ گویی به سوالات شما عزیزان هستند. برای ارتباط با کارشناسان ما کافیست وارد صفحه تماس با ما شوید.
پروپیلن کربنات
پروپیلن کربنات یک حلال قطبی، بی رنگ، بی بو، محلول در آب با فرمول شیمیایی C4H6O3 است. این ترکیب آلی یک کربنات استر حلقوی است که از پروپیلن گلایکول به دست می آید. این ترکیب معمولا به عنوان یک حلال قوی در صنعت های مختلف از جمله صنعت چسب ، پاک کننده رنگ و صنایع آرایشی و بهداشتی مورد استفاده قرار می گیرد.
پروپیلن کربنات ، ترکیبی اشتعال آور است پس در هنگام کار با آن باید نکات ایمنی را مد نظر قرار داد. جرم مولی این ترکیب و همچنین چگالی آن به ترتیب 9 گرم بر مول و 205 گرم بر میلی لیتر و نقطه ذوب و جوش آن نیز به ترتیب منفی 48.8 درجه سانتی گراد و 242 درجه سانتی گراد میباشد. این ترکیب در مقایسه با استون بی بو است و باعث خشکی پوست نمیشود بنابراین جایگزین خوبی برای پاک کردن ناخن به جای استون است. همچنین برای شیرین کردن نفت و گاز نیز از این ترکیب استفاده میشود که جایگزین خوبی نسبت به ماده گران قیمت و خطرناک متیل دی اتانول امین است.
فرآیند تولید پروپیلن کربنات
پروپیلن کربنات یک استر کربنات تولید شده از پروپیلن گلیکول و کربنیک اسید است. بسیاری از کربنات های آلی از طریق فسژن و پروپیلن تولید میشوند اما کربنات های اتیلن با استفاده از کربوناسیون اپوکسید ها تولید میشوند. از نمونه روش های دیگر برای تولید پروپیلن کربنات میتوان به واکنش حلقه زایی پروپیلن اکساید و کربن دی اکسید با کمک کاتالیزورهای مختلف اشاره کرد. واکنش تولید این ترکیب به صورت زیر میباشد.
CH3CHCH2O + CO2 → CH3C2H3O2CO
کاربرد پروپیلن کربنات
پروپیلن کربنات در صنعت های مختلفی به عنوان حلال و ماده اولیه کاربرد دارد. از جمله این صنایع میتوان به صنعت مواد آرایشی و بهداشتی، صنعت چسب، صنعت دارویی ، صنعت باتری سازی و همچنین تولید کود صنعتی اشاره کرد. همچنین پروپیلن کربنات به عنوان حلال قوی و قطبی تر نسبت به استون و اتیل استات در بازار شناخته می شود. از جمله ترکیباتی مثل نمک سدیم و پتاسیم و دیگر انواع نمک های فلزات قلیایی از روش الکترولیز نمک های کلریدشان در حلالی مانند پروپیلن کربنات تولید میشود.
لازم به ذکر است که پروپیلن کربنات به دلیل ثبات دی الکتریک بالا، در باتری های لیتیومی نقش یکی از ارکان الکترولیت را در کنار خاصیت حلالی با ویسکوزیته پایین ایفا میکند. همچنین قطبیت بالای این ترکیب باعث شده تا امکان حلال پوشی موثر یون های لیتیوم اطراف پوسته را ایجاد کند و در نتیجه آن یک الکترلیت هادی ایجاد شده و مورد استفاده قرار میگیرد. از جمله کاربرد های این ترکیب میتوان به تولید مواد چسبنده، استفاده به عنوان ماده اولیه در محصولات آرایشی و بهداشتی ، تمیز کردن سطوح رنگ آمیزی شده ، استفاده در فرآیند تولید پلاستیک و استفاده به عنوان حلال برای از بین بردن گاز کربن دی اکسید از گاز متان اشاره کرد.
شرایط نگهداری از این ترکیب
پروپیلن کربنات و محلول های آبی تولید شده از آن پایداری بالایی دارند اما ممکن است که در کنار اسید ها با کمی گرما از بین برود. پس لذا باید این ترکیب و محلول های آبی آن در محفظه های کاملا بسته و در جای خنک و خشک نگهداری شود تا پایداری لازم این ترکیب حفظ شود. همان طور که گفته شد این ترکیب در حضور اسید ها هیدرولیز میشود و معمولا پروپیلن اکسید و دی اکسید کربن تولید میشود همچنین پروپیلن کربنات می تواند با آمین های اولیه و ثانویه برای تولید کاربامات واکنش نشان دهد.
نکات ایمنی پروپیلن کربنات
- برخورد با چشم: در صورت برخورد این ترکیب با چشم سریعا به پزشک مراجعه کنید.
- بلع: با توجه به این که بلعیدن این ترکیب بسیار خطرناک است، در صورت بلع حتما و سریعا به پزشک مراجعه کنید.
- استنشاق: در صورت استنشاق پروپیلن کربنات فرد را به فضای آزاد ببرید تا هوای تازه به او برسد و اگر که تنفس برای او مشکل است به وی اکسیژن وصل کنید تا به پزشک مراجعه شود.
تحقیقات دانشمندان نشان داده است که استفاده از این ترکیب در مواد آرایشی باعث هیچ گونه حساسیت و خارش پوستی نخواهد شد. در حالی که پوست های عادی نسبت به کرم هایی که با این حلال رقیق نشده اند واکنشی نشان نمی دهد. لازم به ذکر است که نشانه هایی از خاصیت سمی بودن و خورندگی این ترکیب در دست نیست اما همان طور که گفته شد بلع، تماس چشمی و استنشاق آن بسیار میتواند خطرناک باشد.
لازم به ذکر است که پروپیلن کربنات خالص بر روی پوست ایجاد التهاب و تحریک میکند اما محلول های آبی تولید شده از این ترکیب تا غلظت 10 درصد هیچ گونه تاثیر مخربی بر روی پوست ندارد. غلظت مورد استفاده این ترکیب در لاک پاک کن ها از 0.54 تا 20 درصد است که برای پوست انسان هیچگونه خطری ندارد.
نتیجه گیری
پروپیلن کربنات یک حلال قطبی، بی رنگ، بی بو، محلول در آب با فرمول شیمیایی C4H6O3 است. این ترکیب آلی یک کربنات استر حلقوی است که از پروپیلن گلایکول به دست می آید. همچنین این ترکیب معمولا به عنوان یک حلال قوی در صنعت های مختلف از جمله صنعت چسب ، صنعت دارویی، پاک کننده رنگ و صنایع آرایشی و بهداشتی مورد استفاده قرار می گیرد.
پروپیلن کربنات ، ترکیبی اشتعال آور است پس در هنگام کار با آن باید نکات ایمنی را مد نظر قرار داد. نقطه ذوب و جوش آن نیز به ترتیب منفی 48.8 درجه سانتی گراد و 242 درجه سانتی گراد میباشد. این ترکیب در مقایسه با استون بی بو است و باعث خشکی پوست نمیشود بنابراین جایگزین خوبی برای پاک کردن ناخن به جای استون است. همچنین برای شیرین کردن نفت و گاز نیز از این ترکیب استفاده میشود که جایگزین خوبی نسبت به ماده گران قیمت و خطرناک متیل دی اتانول امین است.
فرآیند تولید پروپیلن کربنات به این صورت است که پروپیلن کربنات یک استر کربنات تولید شده از پروپیلن گلیکول و کربنیک اسید است. بسیاری از کربنات های آلی از طریق فسژن و پروپیلن تولید میشوند اما کربنات های اتیلن با استفاده از کربوناسیون اپوکسید ها تولید میشوند که واکنش شیمیایی آن به صورت زیر میباشد.
CH3CHCH2O + CO2 → CH3C2H3O2CO
در زمینه ی کاربرد این ترکیب هم میتوان گفت که پروپیلن کربنات در صنعت های مختلفی به عنوان حلال و ماده اولیه کاربرد دارد. از جمله این صنایع میتوان به صنعت مواد آرایشی و بهداشتی، صنعت چسب، صنعت دارویی ، صنعت باتری سازی و همچنین تولید کود صنعتی اشاره کرد. همچنین این ترکیب به دلیل ثبات دی الکتریک بالا، در باتری های لیتیومی نقش یکی از ارکان الکترولیت را در کنار خاصیت حلالی با ویسکوزیته پایین ایفا میکند. همچنین قطبیت بالای این ترکیب باعث شده تا امکان حلال پوشی موثر یون های لیتیوم اطراف پوسته را ایجاد کند و در نتیجه آن یک الکترلیت هادی ایجاد شده و مورد استفاده قرار میگیرد.
از جمله کاربرد های این ترکیب میتوان به تولید مواد چسبنده، استفاده به عنوان ماده اولیه در محصولات آرایشی و بهداشتی ، تمیز کردن سطوح رنگ آمیزی شده ، استفاده در فرآیند تولید پلاستیک و استفاده به عنوان حلال برای از بین بردن گاز کربن دی اکسید از گاز متان اشاره کرد.
در بحث شرایط نگهداری پروپیلن کربنات هم میتوان گفت که پروپیلن کربنات و محلول های آبی تولید شده از آن پایداری بالایی دارند اما ممکن است که در کنار اسید ها با کمی گرما از بین برود. پس لذا باید این ترکیب و محلول های آبی آن در محفظه های کاملا بسته و در جای خنک و خشک نگهداری شود تا پایداری لازم این ترکیب حفظ شود.
در مورد نکات ایمنی این ترکیب هم میتوان اشاره کرد که که استفاده از این ترکیب در مواد آرایشی باعث هیچ گونه حساسیت و خارش پوستی نخواهد شد. در حالی که پوست های عادی نسبت به کرم هایی که با این حلال رقیق نشده اند واکنشی نشان نمی دهد. لازم به ذکر است که نشانه هایی از خاصیت سمی بودن و خورندگی این ترکیب در دست نیست اما همان طور که گفته شد بلع، تماس چشمی و استنشاق آن بسیار میتواند خطرناک باشد.
همچنین پروپیلن کربنات خالص بر روی پوست ایجاد التهاب و تحریک میکند اما محلول های آبی تولید شده از این ترکیب تا غلظت 10 درصد هیچ گونه تاثیر مخربی بر روی پوست ندارد. غلظت مورد استفاده این ترکیب در لاک پاک کن ها از 0.54 تا 20 درصد است که برای پوست انسان هیچگونه خطری ندارد. لازم به ذکر است که بلع، استنشاق و برخورد با چشم بسیار خطرناک است پس در مواجه با این ترکیب نکات ایمنی را مد نظر قرار دهید.
برای مشاهده محصول های پارس شیمی ، مثل پروپانول و تولوئن هم اکنون میتوانید در بخش نظرات سایت و یا شماره های تماس ، سفارش خود را ثبت کنید. همچنین اگر نیاز به مشاوره رایگان دارید هم اینک میتوانید با کارشناسان ما تماس بگیرید و از مشاوره رایگان شرکت بهره مند شوید.