با عرض سلام ادب و احترام خدمت بازدیدکنندگان محترم وبسایت پارس شیمی. امروز قصد داریم تا درباره بوتانول توضیح دهیم. همان طور که میدانید پارس شیمی ، محصولاتی همچون تولوئن و استون را تولید میکند که شما عزیزان برای دریافت این محصولات کافیست با کارشناسان شرکت تماس حاصل نمایید. کارشناسان ما آماده پاسخ گویی به سوالات شما عزیزان هستند. برای ارتباط با کارشناسان ما کافیست وارد صفحه تماس با ما شوید.
بوتانول
بوتانول یک الکل ساده ، بی رنگ، بسیار اشتعال آور و با فرمول شیمیایی C4H10O است که بویی شبیه به بوی موز دارد جرم مولکولی آن 74.123 گرم بر مول ، نقطه جوش آن 117.7 درجه سانتی گراد و دانسیته آن 0.81 گرم بر سانتی متر مکعب میباشد. از نام های دیگر آن میتوان به بوتیل الکل و بوتیل هیدرات اشاره کرد. این ترکیب به عنوان ماده اولیه برای تولید مواد شیمیایی مختلف ، حلال ، تولید سوخت و … کاربرد دارد.
بوتانول نخستین بار در سال1852 از فرآیند تخمیر الکل بدست آمد. پس از آن در سال1913 یک شرکت از کشور انگلستان از طریق فرآیند تخمیر ، از ذرت به عنوان ماده اولیه جهت تولید استون استفاده کرد که نتیجه آن تولید محصول جانبی به نام بوتانول شد.
کاربرد بوتانول
معمولا از بوتانول به عنوان ماده اولیه برای تولید مواد شیمیایی نظیر بوتیل استات، استر ها، آمینو رزین ها ، اکریلات ها، گلیکول اترها و… استفاده میشود و البته مقدار ناچیزی از آن هم به عنوان حلال در تهیه ی محصولاتی مثل پوشش ها، روغن ، رنگها، لاستیک و… مورد استفاده قرار میگیرد. لازم به ذکر است که این ترکیب در لوازم آرایشی هم کاربرد دارد.
استفاده از بوتانول در سوخت هم در جوامع مدرن امروزی رواج پیدا کرده است زیرا استفاده از این ترکیب باعث انرژی بیشتر سوخت و کاهش فشار بخار و در نتیجه موجب خوردگی کمتر میشود. این ترکیب به صورت طبیعی محصول جانبی فرایند تخمیر قندها و سایر کربوهیدرات ها می باشد و در بسیاری از غذا ها و نوشیدنی ها وجود دارد.
فرآیند تولید
روش اول: این روشی قدیمی نسبت به روش دوم است که در آن بوتانول به کمک اتانول و با هیدروژناسیون تولید می گردد.
روش دوم: در روش دوم با استفاده از پروپیلن و با کاتالیزورهای همگن نظیر رودیوم ، کبالت و یا هیدروژن بوتانول تولید میشود که محصول جانبی این واکنش ایزوبوتانول است که پس از جدا سازی از بوتیل الکل میتواند مورد استفاده قرار گیرد. در اول این مقاله گفتیم که این ترکیب از فرآیند تخمیر بدست می آید که در ادامه فرآیند تخمیر را شرح خواهیم داد.
تولید بوتانول از کربوهیدرات ها به وسیله فرآیند تخمیر
بوتانول و استون به وسیله فرآیند تخمیر کربوهیدرات ها مثل ملاس و تفاله حبوبات توسط باکتری های انتخابی تولید می شوند. در این روش ملاس را با آب رقیق کرده و پس از استریل کردن تا 30 درجه سانتی گراد خنک کرده و به دستگاه تخمیر منتقل میکنند و در نهایت محصول نهایی تولید میشود.
خطرات این ترکیب
بوتانول ترکیبی ست که به صورت مایع یا بخار مشتعل میشود و اصلا نباید خورده شود و در هنگام کار با این ترکیب باید توجه کرد که نباید با پوست برخورد کند و در صورت برخورد با دست کاملا باید با آب شستشو شود تا کاملا از بین برود لذا در هنگام کار باید حتما از ماسک، دستکش، عینک و… برای ایمنی بیشتر استفاده شود.
نكات ايمني كار با بوتانول
- در هنگام كاركردن با بوتانول از تجهيزات محافظت شخصي، عينك محافظ، لباس كار، ماسك مخصوص بخار، دستکش و كفش مناسب استفاده كنيد .
- اگر استنشاق اتفاقي آن رخ داد فرد را به هواي آزاد منتقل كرده و در صورت لزوم به پزشك مراجعه شود.
- در صورت بلع اتفاقي آن، شخص را وادار به استفراغ نکنيد و بلافاصله به پزشك مراجعه شود .
- در صورتي كه امکان ترشح و پاشيدن به صورت وجود دارد از ماسك مخصوص محافظ صورت استفاده كنيد.
- در صورت تماس بوتانول با پوست، به مدت 8 الی 10 دقیقه با آب معمولی شستشو شود تا به پزشک مراجعه شود.
- در صورت تماس با چشم، به مدت 8 الی 10 دقیقه با آب معمولی شستشو شود و اگر فرد لنز دارد فورا آن را خارج کند.
نتیجه گیری
بوتانول از الکل های ساده ، بسیار اشتعال آور و بی رنگ است که بویی شبیه با موز دارد.این ترکیب در بازار ایران به نام های بوتیل الکل و بوتیل هیدرات نیز شناخته میشود. همچنین این ترکیب برای تولید مواد شیمیایی مختلف ، حلال ، تولید سوخت و … به عنوان ماده اولیه کاربرد دارد. لازم به ذکر است که برای تهیه مواد شیمیایی پارس شیمی میتوانید از قسمت تماس با ما سفارش خود را ثبت کنید.
از کاربردهای بوتانول میتوان گفت که این ترکیب به عنوان ماده اولیه برای تولید مواد شیمیایی نظیر بوتیل استات، استر ها، آمینو رزین ها ، اکریلات ها، گلیکول اترها و… استفاده میشود. همچنین از بوتانول در سوخت هم استفاده میشود که در نتیجه آن باعث انرژی بیشتر سوخت و کاهش فشار بخار و در آخر موجب خوردگی کمتر میشود. لازم به ذکر است که این ترکیب به صورت طبیعی محصول جانبی فرایند تخمیر قندها و سایر کربوهیدرات ها می باشد و در بسیاری از غذا ها و نوشیدنی ها وجود دارد.
فرآیند تولید بوتانول معمولا از سه روش انجام میشود. در روش اول که روشی قدیمی نسبت به روش دوم است بوتانول به کمک اتانول و با هیدروژناسیون تولید می گردد و در روش دوم بوتانول با استفاده از پروپیلن و با کاتالیزورهای همگن نظیر رودیوم ، کبالت و یا هیدروژن تولید میشود. در روش سوم تولید بوتانول از فرآیند تخمیر انجام میشود که در این روش بوتانول و استون به وسیله فرآیند تخمیر کربوهیدرات ها مثل ملاس و تفاله حبوبات توسط باکتری های انتخابی تولید می شوند به این صورت که ملاس را با آب رقیق کرده و پس از استریل کردن تا 30 درجه سانتی گراد خنک کرده و به دستگاه تخمیر منتقل میکنند و در نهایت محصول نهایی تولید میشود.
از خطرات و نکات ایمنی کار با بوتانول میتوان گفت که این ترکیب به صورت مایع یا بخار مشتعل میشود پس استفاده از وسایلی که منجر به تولید الکتریسیته می گردد در هنگام کار جلوگیری شود. باید در هنگام کار با این ترکیب از تجهيزات محافظت شخصي، عينك محافظ، لباس كار، ماسك مخصوص بخار، دستکش و كفش مناسب استفاده كنيد در صورتی استنشاق این ترکیب فرد را به فضای آزاد منتقل کنید و اگر این ترکیب بلعیده شود شخص را وادار به استفراغ نکنيد و بلافاصله به پزشك مراجعه کنید. در صورت برخورد این ترکیب با دست کاملا باید با آب شستشو شود تا کاملا از بین برود.
برای مشاهده محصول های پارس شیمی ، مثل ایزوپروپیل الکل و اسید سولفوریک هم اکنون میتوانید در بخش نظرات سایت و یا شماره های تماس ، سفارش خود را ثبت کنید. همچنین اگر نیاز به مشاوره رایگان دارید هم اینک میتوانید با کارشناسان ما تماس بگیرید و از مشاوره رایگان شرکت بهره مند شوید.